Tweede Leuninbo, ronde 4

Na de derde ronde stonden Jannis, Sven en John aan de leiding. Alle leiders waren aanwezig op de vierde ronde en zijn duidelijk gemotiveerd om een gooi te doen naar de Leuninbo titel!

paringen:

1. Larisa – Jannis
2. John (1) – Dieter
3. Sven (2) – Steven
4. Gints – Leuninbo Tomsaku

Het was dus afwachten om te zien of een van de drie leiders zou falen (of alledrie?), of Leuninbo Tomsaku zich kon herpakken na zijn mindere start en hoe het gesteld was met het niveau van Dieter die na lange go-afwezigheid weer mee doet.

2. John (1) – Dieter. Ik (Steven) denk dat er tijdens de partij tussen Dieter en John een paar keer gezondigd is tegen het principe “dringende zetten voor grote zetten”. Dieter leek enorm voor te staan maar had nog een zwakke groep waarmee hij zelf een groep van John probeerde aan te vallen. Blijkbaar lukte dit niet en John won. De laatste partij die Dieter speelde voor hij zijn lange go-pauze inlaste was een verliespartij tegen John, laten we hopen dat deze partij niet zo’n gevolgen heeft 🙂

1. Jannis en Larisa begonnen snel aan hun partij, ik had de indruk dat Jannis beter stond in het middenspel (de opening heb ik compleet gemist door het hoge tempo). Uiteindelijk won Jannis, maar veel kan ik er niet over zeggen.

3. Sven kreeg van mij twee handicapstenen en gebruikte deze (zeer) goed. In mijn haast om toch een hoek te hebben liet ik Sven toe om een mooie muur te maken waardoor ik lange tijd mijn achterstand niet kon verkleinen zonder grote risico’s te nemen. Ik gebruikte veel tijd om te proberen er een lange partij van te maken en mijn geduld werd twee keer beloont. Eenmaal kon ik door een foutje van Sven een kleine groep te doden en tegelijkertijd een kleine groep van mij te redden en na een einspel tesuji slaagde ik er ook in om een grote hoek te doden (al bleek uit analyse dat Sven zijn groep toch had kunnen redden. Ik moet zeggen dat ik wel onder de indruk ben van de snelle vooruitgang die Sven blijft maken en kan me moeilijk inbeelden dat ik nog vaak ga winnen tegen Sven, toch zeker niet indien ik hem handicap stenen moet geven.

4. Leuninbo Tomsaku speelde tegen Gints een vrij rustige partij waarin zijn voordeel wel duidelijk was. Op het einde van de partij had hij een pak meer gebied. De leuninbo geeft zich dus niet gewonnen en doet weer mee.

Na vier rondes denk staan Jannis en John nog aan de leiding (met 3 punten), gevolgd door Steven, Leuninbo Tomsaku en Sven met 2 punten. Volgens mij zal de volgende Leuninbo een van deze spelers zijn, ik geloof dat Jannis en Sven het meeste kans maken.

Stand Leuninbo